Spray2RateNGe Kalkulátor

Spray2RateNGe Kalkulátor

Friss hírek

Tagline

Ingyenesen használható a permetlé optimális beállításához segítséget nyújtó kalkulátorunk Kwizda Agro, Arysta LifeScience támogatással. ITT

Bővebben...
Webes analízis

Webes analízis

Tagline

Kamaránk saját fejlesztésű programja. Hogy pontosabb mérési eredmények legyenek. Felület analízis Megszámolás Kárbecslés

Bővebben...
Pest monitor

Pest monitor

Tagline

Elindult a nyugati határ menti megyék közös honlapja. Három nyelven fog üzemelni. Minden közérdekű kártevőről információkat fog közölni. Mindenkitől várunk…

Bővebben...

Aktuális ajánlatok

ADAMA Hungary Zrt. aktuális

 

Beszéljenek önmagukért a tények!

 

Az ADAMA hosszú évek óta élen jár napraforgó gyomirtási technológiák terén, amely alapjaiban határozza meg a termesztés sikerességét. Megoldásaink előnyeiről, hatékonyságáról már sokszor és sokféleképpen tanúbizonyságot tettünk. A technológia fejlődésével azonban mindig lehetőség nyílik újabb, a korábbiaknál még hitelesebb módon bemutatni a termékeink tudását.

A napraforgó-termesztésben ma alkalmazható gyomirtó szeres kezelések kapcsán – akár a pre, akár a posztemergens gyomirtásra gondolunk – tudnunk kell az alkalmazott technológia előnyeit és hátrányait. A helyes gyomirtási technológia kialakításához nyújt segítséget az ADAMA 2019-ben készített szakmai anyaga, amelyben a tények beszélnek a szavak helyett.

A Komárom megyei Csémen 2019-ben beállított kísérlet a napraforgó gyomirtási technológiák összehasonlítására adott lehetőséget. A kísérletekről a videófelvétel az ún. time-lapse videó technikával készült. 65 napig folyamatosan rögzítettük a napraforgó fejlődését és a gyomirtási technológiák hatékonyságát. A videók megtekinthetők a https://racervideo.adama.hu/ weboldalon.

2019 tavaszát meglehetősen szélsőséges időjárás jellemezte, a napraforgó vetését követően 2-3 hétig nem volt csapadék, majd ezt követően, több hullámban, a sokévi átlag többszöröse esett.

1. kép: Kezeletlen terület gyomviszonyai a 65. napon. A videó a képre kattintva elindul.

Ilyen körülmények között az 1. képen jól látható a kezeletlen parcella gyomosodása a vetést követő 65. napon. Ahogyan az a fotón is látható, a területen egy- és kétszikű gyomok egyaránt előfordulnak.

2. kép: Racerrel kezelt terület gyomviszonyai a 65. napon. A videó a képre kattintva elindul.

2. képen az alapgyomirtásos technológia látható, melyet RACER-rel végeztük 2,5 l/ha dózissal, a napraforgó kelése előtt. Az első két hétben nem érkezett csapadék a területre, a gyomok fejlődése megindult. A napraforgó kelése zavartalan volt. Az eső viszonylag későn érkezett, ennek ellenére a kijuttatott RACER hatékonynak bizonyult, mert az addigra kifejlődött gyomokat elpusztította, majd ezt követően a 65. napig a területet gyommentesen tartotta.

3. kép Csak felülkezelt terület gyomviszonyai a 65. napon. A videó a képre kattintva elindul.

3. képen a csak felülkezeléses technológia látható. Az alkalmazott gyomirtó szer a napraforgó 4-6 leveles korában került kijuttatásra. Ekkor a területet már vegyes fejlettségű gyomok borították. A kezelés a kikelt gyomok fejlődését visszafogta, tartamhatás hiányában azonban ez a kezelés nem tartotta gyommentesen a területet. A kezelés után 2 héttel újra fejlődésnek indultak a gyomok, főként az egyszikűek.

1. ábra: NÉBIH parlagfű információs térkép (Jelmagyarázat: piros – 2019; lila – 2018; sárga – 2011-2017)

Bár az alapkezelés feltétele a kijuttatás utáni csapadék érkezése, amennyiben az későn érkezik – mint az történt 2019-ben –, akkor is kiválóan működött a RACER-es technológia. Ha már annyi csapadék van, amennyi a napraforgó keléséhez, fejlődéséhez szükséges, az már elegendő ahhoz is, hogy a RACER működjön.

A gyomirtási technológia kiválasztásánál mérlegelni kell a parlagfű fertőzöttséget is, amely az egyik legnagyobb problémát okozó gyomnövény, mely évről évre egyre nagyobb borítottságot ér el hazánkban. Az ellene történő védekezés egyrészt kulcsfontosságú a kultúrnövény terméshozamának biztosítása szempontjából, másrészt kötelező!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) folyamatos ellenőrzéseket folytat a területek parlagfű mentesítése érdekében. A NÉBIH parlagfű információs térképe mutatja az elmúlt nyolc évben felderített, parlagfűvel fertőzött területek számát.

A kísérlet összegzéseként megállapíthatjuk, hogy a RACER-es alapkezeléses technológia megkerülhetetlen, főként ha parlagfűről van szó. Amennyiben egyszikűekkel erősen fertőzött a terület, a RACER hatékonyságát kiegészíthetjük TENDER-rel (DURACER).  Az alapkezelés alkalmazásának előnye továbbá az is, hogy a nem egy időben kelő gyomok fejlettségét szinkronizálja, amellyel a posztemergens kezelés eredményessége tovább növelhető.

 Világosan kirajzolódik, hogy a helyes napraforgó gyomirtási technológia az alapgyomirtással kezdődik és amennyiben szükséges, felülkezeléssel egészül ki a tökéletes gyomirtási hatékonyság és a nagy termésátlag biztosítása érdekében. A RACER a száraz kora tavasz ellenére 2019-ben is bizonyított.