Spray2RateNGe Kalkulátor

Spray2RateNGe Kalkulátor

Friss hírek

Tagline

Ingyenesen használható a permetlé optimális beállításához segítséget nyújtó kalkulátorunk Kwizda Agro, Arysta LifeScience támogatással. ITT

Bővebben...
Webes analízis

Webes analízis

Tagline

Kamaránk saját fejlesztésű programja. Hogy pontosabb mérési eredmények legyenek. Felület analízis Megszámolás Kárbecslés

Bővebben...
Pest monitor

Pest monitor

Tagline

Elindult a nyugati határ menti megyék közös honlapja. Három nyelven fog üzemelni. Minden közérdekű kártevőről információkat fog közölni. Mindenkitől várunk…

Bővebben...

Aktuális ajánlatok

Figyeljünk az őszi káposztarepce korai kártevőire!

 

2017-ben az időjárási viszonyok kedveztek a repce időben történő, jó minőségű magágy-előkészítéséhez. A kelő repcét számos kártevő fenyegeti, amelyek közül a földibolha kártevőkre hívjuk fel a figyelmet. Bár a repcetáblák egy részébe már  a kiadott szükséghelyzeti engedélyek következtében rovarölőszerrel csávázott vetőmag került, tömeges betelepedés esetén a csávázás is csak részleges védelmet biztosít!

 

Nagy repcebolha (Psylliodes chrysocephala) és egyéb földibolha fajok (Phyllotreta spp.)

A kártevők imágói a szikleveles, 1-2 lombleveles fenológiai állapotú repcét kifejezetten szeretik. Amennyiben nem tudunk aprómorzsás talajt biztosítani a vetéshez (pl. csapadékhiány miatt), vontatott, elhúzódó kelésre számíthatunk. A csapadékmentes, napos, kevésbé szeles időjárás kedvez a bolhák betelepedéséhez és intenzív táplálkozásához.´

A betelepedés észlelése:


A talajra helyezett sárga vizes tálakba nagy számban beleröpülnek az imágók. A sárga vagy szürke, a növényállomány magasságába tartóra kihelyezett ragacsos lapok szintén fogják az imágókat. A csapdákat célszerű az előző évi repcetábla felöli táblarészre kihelyezni, a táblaszéltől legalább 5 m-re. Csapdák hiányában növényvizsgálattal is megállapítható a kártevők betelepedése. Elsősorban napos szélcsendes időben látható jól a leveleken táplálkozó kártevő. A keléstől kezdődően az említett időjárási körülmények esetén napi szinten érdemes ellenőrizni a csapdákat, illetve növényvizsgálatot végezni.

Védekezési küszöbnek érdemes tekinteni, ha a levélfelület 10%-a lyuggatott. Sárga tálak esetén a 40 bolha/nap érték jelenthet veszélyes egyedsűrűséget.

A repcebolhák lárvakártétele is jelentős lehet: a nagyszámú lárva a levélnyélben és a levélérben a télállóságot is kedvezőtlenül befolyásolja.

Összefoglalva:

A repce egyenletes, gyors kelése és kezdeti fejlődése érdekében alapvető feltétel a megfelelően elmunkált, ülepedett, aprómorzsás szerkezetű, nedves talaj biztosítása. Ez a gyors fejlődés már önmagában is csökkentheti az őszi kártevők károsítását. Szikleveles-2 lombleveles fenológiai állapotban szinte napi gyakorisággal érdemes ellenőrizni a kihelyezett csapdákat, illetve növényvizsgálatot végezni. Így időben dönthetünk a kezelés szükségességéről, amely esetenként többször is indokolt lehet.

A rendelkezésre álló készítmények, valamint azok részletes engedélyokirarai a NÉBIH honlapján elérhetőek (https://novenyvedoszer.nebih.gov.hu/Engedelykereso/kereso)

Farkas István

növényvédelmi zoológus

Vas Megyei Kormányhivatal

 

Eseménynaptár

Felügyelői körzetek

felügyelői körzetek 2018 vas megye

Vas Megyei Kormányhivatal Növény- és talajvédelmi Osztály

Vas megye méhsürüség

mehsuruseg [320x200]

Média partnerünk

banner-280x320

Partnereink

Ügyvédünk:

Börzsönyiné Dr. Kiricsi Szilvia

30 6865013

Üzemorvosunk:

Dr. Bakó Ildikó  30 9367266

Új Veszélyes kártevők

1242238532955189965Biohazard.svg.med

Előrejelzés

   Elorejelzes kicsi

 

PEST monitor

Google Maps logo

Sajtó szoba