Spray2RateNGe Kalkulátor

Spray2RateNGe Kalkulátor

Friss hírek

Tagline

Ingyenesen használható a permetlé optimális beállításához segítséget nyújtó kalkulátorunk Kwizda Agro, Arysta LifeScience támogatással. ITT

Bővebben...
Webes analízis

Webes analízis

Tagline

Kamaránk saját fejlesztésű programja. Hogy pontosabb mérési eredmények legyenek. Felület analízis Megszámolás Kárbecslés

Bővebben...
Pest monitor

Pest monitor

Tagline

Elindult a nyugati határ menti megyék közös honlapja. Három nyelven fog üzemelni. Minden közérdekű kártevőről információkat fog közölni. Mindenkitől várunk…

Bővebben...

Aktuális ajánlatok

Plazmodiofórás gyökérgolyva Vas megyében

November első hetében a megye több pontjáról is érkeztek hírek foltszerűen sárguló, pusztuló repceállományokról, melyek gyökerén leginkább repcegyökér-gubacsormányos kártételére emlékeztető elváltozások tapasztalhatók. Bozzai határából behozott mintán az összetéveszthetetlen kórképen kívül sikerült a gyökérgolyva kórokozója, a Plasmodiophora brassiceae spóráit kimutatni a mikroszkópi vizsgálatnak. Az általunk vizsgált növények gyökeréből káposztalégy nyüvei kerültek még elő.

A betegségre jellemző legszembetűnőbb tünet a fő és mellékgyökereken megjelenő, fehéres színű, csicsókagumóra emlékeztető golyva, ami később felrepedhet. és elrothadhat (1. ábra).

01.jpg

  1. 1. ábra Plazmodiofórás gyökérgolyva

A föld feletti részeken a növények fejlődési visszamaradása, és sárgulása figyelhető meg (2. ábra), általában a belvizes foltok területén (3. ábra). Érdemes odafigyelni, mert a messziről látható foltok környékén, az egészségesnek tűnő állományban is lehet fertőzött növény. A repce fagyérzékenysége megnő.

02.jpg

  1. 2. ábra Föld feletti tünetek

03.jpg

  1. 3. ábra Foltszerű fertőzés

A gyökérgolyva minden keresztesvirágú növényt fertőz, fellépéséhez a talaj alacsony kémhatása, és magas vízkapacitása szükséges. A gomba kitartóspórái a talajban akár 20 évig is életképesek maradnak. Vas megyében a talajok általában savas kémhatásúak, így a mély fekvésű, vizenyős foltokon lehet számítani a betegség megjelenésére. Úgy tűnik, az idei csapadékos ősz a kevésbé vizes termőhelyeken is előhozta a tüneteket. A vetésforgó beszűkülésével a gyökérgolyva (és más repcebetegségek) jelentőségének növekedésére kell számítani.

Védekezés: A gyökérgolyva esetében a megelőzésre kell fektetni a hangsúlyt, ugyanis ha a növényeink már tünetesek, nem tudunk eredményesen védekezni ellene. A 4-5 éves vetésforgó betartása mellett a melioratív meszezés általi pH emelést, illetve a vizenyős talajok vízrendezését lehet felsorolni, mint védekezési lehetőség. Ha a terület érzékeny, vagy már fellépett a betegség, lehetőség szerint keresztesvirágú köztesnövényeket (pl.: mustáros olajretek zöldtrágya) ne termesszünk, és fokozottan figyeljünk a keresztesvirágú gyomnövények (repcsényretek, pásztortáska stb.) irtására, akár más kultúrákból, akár tarlóról. Ha valamilyen okból a vetésforgó nem kivitelezhető, érdemes ellenálló hibridet választani. Svájci szakirodalom a MENDELSON nevű hibridet említi, mint az egyik legújabb, rassz specifikusan ellenálló repce.

Ha repcéjén bármilyen gyanús elváltozást észlel, értesítse róla növényorvosát, vagy a hatóságot!

                                                                                              Dóber János

                                                                           növényvédelmi mikológus

 

Eseménynaptár

Felügyelői körzetek

Felügyelői körzetek 2019 v2 Vas megye

Vas Megyei Kormányhivatal Növény- és talajvédelmi Osztály

Vas megye méhsürüség

mehsuruseg [320x200]

Média partnerünk

banner-280x320

Partnereink

Ügyvédünk:

Börzsönyiné Dr. Kiricsi Szilvia

30 6865013

Üzemorvosunk:

Dr. Bakó Ildikó  30 9367266

Új Veszélyes kártevők

1242238532955189965Biohazard.svg.med

Előrejelzés

   Elorejelzes kicsi

 

PEST monitor

Google Maps logo

Sajtó szoba