Spray2RateNGe Kalkulátor

Spray2RateNGe Kalkulátor

Friss hírek

Tagline

Ingyenesen használható a permetlé optimális beállításához segítséget nyújtó kalkulátorunk Kwizda Agro, Arysta LifeScience támogatással. ITT

Bővebben...
Webes analízis

Webes analízis

Tagline

Kamaránk saját fejlesztésű programja. Hogy pontosabb mérési eredmények legyenek. Felület analízis Megszámolás Kárbecslés

Bővebben...
Pest monitor

Pest monitor

Tagline

Elindult a nyugati határ menti megyék közös honlapja. Három nyelven fog üzemelni. Minden közérdekű kártevőről információkat fog közölni. Mindenkitől várunk…

Bővebben...

Aktuális ajánlatok

Megjelent az országban a boglárkacserje levél-, és szárfoltosodása Dóber János növényvédelmi mikológus

 

Megjelent az országban a boglárkacserje levél-, és szárfoltosodása

A Japánban és Kínában őshonos boglárkacserje (Kerria japonica) a házikertek, közterületek kedvelt, jól ismert dísznövénye. Népszerűségében az is szerepet játszik, hogy szépsége mellett általánosságban azt tartják róla, hogy kevés gondozással is beéri, növényvédelmet gyakorlatilag nem igényel. Ez azonban most úgy tűnik, hogy változni fog, ugyanis ez év őszén Vas megyében megtaláltuk a Kerria levél-, és szárfoltosodását előidéző Blumeriella kerriae tüneteit. Lássuk hát, hogy mit is lehet tudni erről a kórokozóról!

A gomba ivartalan alakját, a Cylindrosporium kerriae-t éppen 100 évvel ezelőtt az Amerikai Egyesült Államokban írták le, a keleti partvidéken jelentős betegségnek számít. Európában egyelőre szórványosan fordul elő. Az angliai Nyugat-Yorkshire-ben 2014 szeptemberén találták meg először egy kertben, ott azóta 12 dokumentált előfordulási helye van. Németországban ebben az évben figyelték meg először.

A betegség legszembetűnőbb tünetei a levél színén és fonákán, majd a száron is megjelenő vöröses, később barnuló, 1-4 mm átmérőjű, elmosódó határú, szabálytalan alakú foltok, amelyek aztán össze is folyhatnak (1. és 2. ábra). Erős fertőzés esetén lombhullást, szárölelő foltok kialakulása esetén pedig a folt feletti szárrész egészének pusztulását okozhatja.

00q2.jpg           003.jpg

  1. ábra: Szurokszínű folt a száron (Fotó: Both Gyula)                         2. ábra: Levélfoltok (saját fotó)

 Nedves, meleg időjárás mellett a foltok közepén jelennek meg a fehéres színű acervuluszok (3. ábra), amelyekben rövid fialidokon többsejtű, fonál alakú, színtelen konídiumok tömegei képződnek, melyek átlagos mérete 4*60µm (4. ábra). A faj esetében előfordul mikrokonídium képzés is. Az ivaros termőtest, a tál alakú apotécium jelenlétét Európában még nem figyelték meg. A kórokozó az ősszel lehullott levelekben, valamint a száron maradó foltokban és rákos sebekben képes fennmaradni, majd tavasszal újra fertőzni. Genetikai kutatások szerint a legközelebbi rokona a cseresznyén és meggyen levélfoltosságot okozó Blumeriella jaapi, de a Blumeriella kerriae a boglárkacserjén kívül nem képes más növényt megfertőzni.

004.jpg    006.jpg

  1. ábra: Szárfolton fejlődő acervuluszok (Saját fotó)       4. ábra: Konídiumok fénymikroszkópos képe (saját fotó)

Az ellene való védekezésre a különböző országok szakirodalmai fungicidhasználat tekintetében részben eltérnek egymástól, azonban abban mind egyetértenek, hogy a betegséget csak integrált szemlélettel lehet leküzdeni. Az óriási mennyiségű spóraképzés miatt a pusztán kémiai védelem nem vezet eredményre. Kiemelt fontosságú az avar begyűjtése és megsemmisítése, valamint a károsodott vesszők eltávolítása. Ha a betegség fellép a növényen, mindenképp érdemes drasztikusan visszakurtítani, majd ezután az új, egészséges növedéket megelőző jelleggel gombaölő szerrel kezelni.

Szabadforgalmú készítmények közül amerikai források a bordói levet, illetve más réztartalmú szereket említik. A kiskert-tulajdonosok ezen felül Dithane M 45, Topas 100 EC és Saprol Rózsa fungicideket használhatják az előírt dózisban.

Német szakirodalom elsősorban a miklobutalin hatóanyagú Systhane 20 EW-t javasolja.       II. forgalmi kategóriás készítmények közül még a meggy levélfoltosság esetén hatékony (és dísznövényekben is engedélyezett) Antracol 70 WG és Folicur Solo használata javasolható. A német szakirodalom említi még a foltbetegségek esetén általában jó hatékonyságú klórtalonil hatóanyagot, azonban Magyarországon ilyen hatóanyagú gombaölő szer dísznövények kezelésére nem rendelkezik engedélyokirattal.

            Dóber János

            növényvédelmi mikológus

            Vas Megyei Kormányhivatal, SZJH, AKF, Növény és Talajvédelmi Osztály

 

Eseménynaptár

Felügyelői körzetek

felügyelői körzetek 2018 vas megye

Vas Megyei Kormányhivatal Növény- és talajvédelmi Osztály

Vas megye méhsürüség

mehsuruseg [320x200]

Média partnerünk

banner-280x320

Partnereink

Ügyvédünk:

Börzsönyiné Dr. Kiricsi Szilvia

30 6865013

Üzemorvosunk:

Dr. Bakó Ildikó  30 9367266

Új Veszélyes kártevők

1242238532955189965Biohazard.svg.med

Előrejelzés

   Elorejelzes kicsi

 

PEST monitor

Google Maps logo

Sajtó szoba