Spray2RateNGe Kalkulátor

Spray2RateNGe Kalkulátor

Friss hírek

Tagline

Ingyenesen használható a permetlé optimális beállításához segítséget nyújtó kalkulátorunk Kwizda Agro, Arysta LifeScience támogatással. ITT

Bővebben...
Webes analízis

Webes analízis

Tagline

Kamaránk saját fejlesztésű programja. Hogy pontosabb mérési eredmények legyenek. Felület analízis Megszámolás Kárbecslés

Bővebben...
Pest monitor

Pest monitor

Tagline

Elindult a nyugati határ menti megyék közös honlapja. Három nyelven fog üzemelni. Minden közérdekű kártevőről információkat fog közölni. Mindenkitől várunk…

Bővebben...

Aktuális ajánlatok

A dísznövény ágazat gazdasági kérdései, a dísznövényvédelem kihívásai, válaszok és megoldások”

 A Magyar Díszfaiskolások Egyesülete szervezésében növényvédelmi tanácskozás volt Bükön. Az ágazat nincs elkényeztetve növényvédőszerekkel, melyekkel legálisan lehet permetezni. Sok új kártevő jelent meg. Fontos lenne a közös gondolkodás és összefogás.

Pap Edina foglalta össze a napot.

http://magyarmezogazdasag.hu/2017/12/02/tamogatast-varnak-diszkerteszek-az-uj-karositok-megfekezesehez

http://magyarmezogazdasag.hu/2017/12/04/vannak-meg-nyitott-tamogatasi-jogcimek-diszkerteszek-szamara

 

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/magyarmezogazdasag.hu

Támogatást várnak a díszkertészek az új károsítók megfékezéséhez

Hatékonyabb termelői érdekképviseletre, tervezői, megrendelői oldalról átgondoltabb zöldfelületgazdálkodásra, szabályozói oldalról az újonnan betelepülő károkozók elleni védekezés támogatására lenne szükség a dísznövényágazat érdemi fejlődéséhez - derült ki a Magyar Díszkertészek Szövetségének országjáró tájékoztató sorozatának a Magyar Díszfaiskolások Egyesületével közös bükfürdői fórumán.

A Magyar Díszkertészek Szövetségének országjáró tájékoztató sorozatának harmadik állomása volt a Magyar Díszfaiskolások Egyesületével közösen, Bükfürdőn szervezett szakmai fórum, amelynek fő témája a növényvédelem, a tápanyag-utánpótlás és a növényi egészség kapcsolata, valamint az új károsítók betelepedése okozta kihívások kezelése volt. A rendezvény résztvevői tájékoztatást kaphattak a Vidékfejlesztési Program dísznövénytermesztők számára elérhető támogatásairól, a már lezárt pályázatok elbírálásának jelenlegi állapotáról, illetve a még nyitva lévő, valamint a jövőben megnyitásra kerülő jogcímekről.

Orlóci László, a Magyar Díszkertészek Szövetségének (MDSz) elnöke elmondta, hogy a bár az uniós és a magyar agrárpolitikában az élelmiszer-termelő ágazatok kapják a nagyobb figyelmet és támogatottságot, a dísznövény-termékeket előállító díszkertész szakma is számottevő nemzetgazdasági jelentőséggel bír. A díszkertész-ágazat érdekérvényesítésnek megerősítése céljából nagy jelentőségű, hogy az újjáalakult Nemzeti Agrárgazdasági Kamarában immár szavazóképes köztestületi tagokkal lehet jelen, és vehet részt a munkában, mondta az elnök.

A szövetség azon dolgozik, hogy szakmaközi szervezetté alakulhasson, megszerezhesse a minisztérium elismerését és kiterjesztési jogokkal élhessen.

dsc00059.jpg

Orlóci László: az élelmiszer-termelés mellett a dísznövény-termékeket előállító díszkertész szakma is számottevő nemzetgazdasági jelentőséggel bír
Orlóci László: az élelmiszer-termelés mellett a dísznövény-termékeket előállító díszkertész szakma is számottevő nemzetgazdasági jelentőséggel bír
Fotó: Pap Edina
A zöldfelület-gazdálkodás felívelő ágazat, aminek „hármasfogata” a tervezés, a termelés és a kivitelezés között sajnos nincs összhang, világított rá Lukács Zoltán, az MDSz zöldfelület-bizottságának vezetője.

A tervezők sajnos sok esetben nem a magyar kertészetek kínálatából választanak növényeket. A megvalósítást pedig nem kertész végzettségű szakember ellenőrzi. A parkfenntartást gyakran nem megfelelő szakmai alapokkal, tudással rendelkezők végzik. Jövőképünk a még több zöldfelület, hangsúlyozta a szakember. A jogszabályi változtatásokkal ezt a hármas egységet meg lehet erősíteni.

A rendezvényen Both Gyula, a Prenor Kft. növényvédő szakmérnöke az utóbbi 1-2 évben súlyos károkat okozó boróka tarka-díszbogárról, fejlődésmenetéről és megfékezésének lehetőségeiről, magyarországi viszonyok között szerzett eddigi tapasztalatairól beszélt. A Prenor Kft. és MTA ATK Növényvédelmi Intézet 4-5 éve foglalkozik intenzíven a különféle szúbogarak, utóbbi években pedig a boróka tarka-díszbogár csapdázási kísérletekkel, különböző szín-, illat-, valamint aggregációs feromon-csapdák kipróbálásával.

Az eredmények biztatóak, a feromoncsapdák használata a magánkertekben is egészségesebb megoldást jelentenének a lakosság számára a permetezések helyett. Ehhez azonban jó volna, ha ezeket az eszközöket ki lehetne venni a növényvédő szerekre vonatkozó hosszadalmas és drága engedélyeztetési eljárása alól. Both Gyula hozzátette, ezek a kísérleteket drágák.

A nagy gazdasági károkat okozó, újonnan betelepedő károsítók megfékezésére irányuló kutatások finanszírozására a díszfaiskolák hozzájárulására, valamint termelő üzemek által is igényelhető támogatási pályázatokra volna szükség.

Hangsúlyozta, hogy 2000 óta körülbelül 100 újonnan felfedezett károsító okoz súlyos kártételeket a termelőüzemekben és a közparkokban is, ami nemzetgazdasági kockázatot is jelent, ezért nagyobb figyelmet érdemelne a hatóságok részéről.

dsc00088.jpg

Both Gyula: 2000 óta körülbelül 100 újonnan felfedezett károsító okoz súlyos kártételeket a termelőüzemekben és a közparkokban
Both Gyula: 2000 óta körülbelül 100 újonnan felfedezett károsító okoz súlyos kártételeket a termelőüzemekben és a közparkokban
Fotó: Pap Edin
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet
 
 
 
IMG 3012
 
 

Vannak még nyitott támogatási jogcímek a díszkertészek számára

A Vidékfejlesztési Programban a kertészetfejlesztési támogatások közül a dísznövénytermesztők körében az üveg- és fóliaház-építési támogatás volt a legnépszerűbb - hallhattuk Nagy Attilától, a Miniszterelnökég Agrár-vidékfejlesztési Államtitkársága EMVA Stratégiai Főosztályának vezetőjétől bükfürdői szakmai rendezvényen.

A Magyar Díszkertészek Szövetségének országjáró tájékoztató sorozatának harmadik állomása volt  a Magyar Díszfaiskolások Egyesületével közösen, Bükfürdőn szervezett szakmai fórum.

Az eseményen Nagy Attila, a Miniszterelnökég Agrár-vidékfejlesztési Államtitkársága EMVA Stratégiai Főosztályának vezetője a Vidékfejlesztési Program díszkertészeket érintő pályázatairól szólt. Elmondta, hogy

a Vidékfejlesztési Programban a kertészetfejlesztési támogatások közül az üveg- és fóliaház-építési támogatás volt a legnépszerűbb a dísznövénytermesztők körében, amelyre 63 kérelem érkezett a dísznövénytermesztők részéről, mintegy 4,29 milliárd forint igénnyel.

A gomba- és hűtőházak építése és felújítása jogcímre a dísznövénytermesztőktől 8 kérelem érkezett be 390 millió forintos igénnyel. A kertészeti gépbeszerzési pályázatban egyelőre még nem hirdettek eredményt, de várhatóan az év végéig megszületik a döntés. Az már látszik, hogy jelentős a túligénylés; a 18,08 milliárd forintos keretösszegre 28,78 milliárdos igény érkezett be.

dsc00072.jpg

Nagy Attila: a Vidékfejlesztési Programban a kertészetek fejlesztési támogatások közül a dísznövénytermesztők körében az üveg- és fóliaházépítési támogatás volt a legnépszerűbb
Nagy Attila: a Vidékfejlesztési Programban a kertészetek fejlesztési támogatások közül a dísznövénytermesztők körében az üveg- és fóliaházépítési támogatás volt a legnépszerűbb
Fotó: Pap Edina

Folyamatosan adható be még pályázat öntözésfejlesztésre, amire eddig egy dísznövényes kérelem ékezett, 18 milliós igénnyel. Továbbra is pályázhatnak a dísznövény-kertészetek is a mezőgazdasági kisvállalkozások fejlesztésére, illetve az éghajlatváltozásokra való üzemszintű alkalmazkodást célzó támogatási jogcímekre.

Nagy Attila felhívta a figyelmet a helyi célok megvalósítását célzó LEADER pályázatok, helyi programokhoz való csatlakozás nyújtotta lehetőségekre is. Még az idén megjelenik, és várhatóan január közepétől pályázható a mezőgazdasági termelő és feldolgozó üzemek energiahatékonyság-növelését célzó támogatás mintegy 35 milliárd forintos keretösszeggel, tájékoztatott a szakember.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/magyarmezogazdasag.hu
 
0001
 
2017.12.01. VMNK

 

Eseménynaptár

Felügyelői körzetek

felügyelői körzetek 2018 vas megye

Vas Megyei Kormányhivatal Növény- és talajvédelmi Osztály

Vas megye méhsürüség

mehsuruseg [320x200]

Média partnerünk

banner-280x320

Partnereink

Ügyvédünk:

Börzsönyiné Dr. Kiricsi Szilvia

30 6865013

Üzemorvosunk:

Dr. Bakó Ildikó  30 9367266

Új Veszélyes kártevők

1242238532955189965Biohazard.svg.med

Előrejelzés

   Elorejelzes kicsi

 

PEST monitor

Google Maps logo

Sajtó szoba