Spray2RateNGe Kalkulátor

Spray2RateNGe Kalkulátor

Friss hírek

Tagline

Ingyenesen használható a permetlé optimális beállításához segítséget nyújtó kalkulátorunk Kwizda Agro, Arysta LifeScience támogatással. ITT

Bővebben...
Webes analízis

Webes analízis

Tagline

Kamaránk saját fejlesztésű programja. Hogy pontosabb mérési eredmények legyenek. Felület analízis Megszámolás Kárbecslés

Bővebben...
Pest monitor

Pest monitor

Tagline

Elindult a nyugati határ menti megyék közös honlapja. Három nyelven fog üzemelni. Minden közérdekű kártevőről információkat fog közölni. Mindenkitől várunk…

Bővebben...

Aktuális ajánlatok

A fényszennyezést okolják a beporzók pusztulásáért /magyarmezogazdasag.hu/

Az éjszaka sötétjét megtörő mesterséges fényforrásokat okolja a rovarok egyre ijesztőbb népességcsökkenéséért egy német kutatás.

fény01.jpg

Fényszennyezés

Nem írható kizárólag a klímaváltozás, a növényvédő szerek és a megváltozott földhasználat rovására a németországi rovarpopuláció csökkenése – állítja a vízi ökológiára és belvízi halászatra szakosodott Leibniz-intézet (IGB) kutatóinak egyik munkacsoportja (a Leibniz-intézetek hálózatába a nem egyetemek által fenntartott németországi kutatóhelyek tartoznak, tevékenységük szerteágazó, egymástól függetlenül működnek).

A szakemberek megállapították, hogy azok a régiók, ahol a legnagyobb mértékben csökken a repülő rovarok száma, egybeesnek a fényszennyezéssel leginkább érintett térségekkel.

Számos tanulmány feltárta már, hogy milyen negatív hatással van a mesterséges fény a rovarokra, lényegesen nagyobb figyelmet kellene fordítanunk tehát erre a témára, ha a rovarpusztulások okát keressük – mutattak rá a honlapjukon közzétett összefoglalóban.

A repülő rovarok körülbelül fele éjszaka aktív. Tájékozódásukhoz, táplálékszerzésükhöz és a ragadozók elkerüléséhez a hold és a csillagok fénye ad támpontot, és ezt borítja fel teljesen a mesterséges világítás – fejtik ki.

Az éjszakai megvilágítás egyre nagyobb területeket érint, az IGB kutatói szerint világszerte évente 2-6%-kal nagyobbat.

Mivel eleve olyan helyszíneken és olyan időpontokban, ráadásul olyan fényerővel világítanak, ami természetes módon sosem fordulhatna elő, ezért a mesterséges fény mindenképpen veszélyezteti a biodiverzitást.

fény02.jpg

Ahol a legtöbb a fény, ott a legnagyobb a rovarpusztulás

Az egyik nagy probléma, hogy a fény odavonzza a rovarokat (nem mellesleg, elvonzza őket más ökoszisztémákból), amelyek idővel vagy kimerültségükben pusztulnak el, vagy könnyű zsákmánnyá válnak; a másik pedig, hogy az erős fényű területek egyfajta sorompóként is viselkednek, megakadályozva a rovarpopulációk térbeli terjeszkedését, ami pedig a genetikai sokszínűség ellen hat, így hosszú távon a populáció ellenálló képességét csökkenti.

A jelenség pedig, a beporzó rovarok csökkenő állománya miatt nem utolsósorban mezőgazdaságot is érinti, és még nem tudhatjuk, hogy milyen következményei lesznek – hívják fel a figyelmet a kutatók.

Forrás: 

magyarmezogazdasag.hu

 

Eseménynaptár

Felügyelői körzetek

Felügyelői körzetek 2019 Vas megye

Vas Megyei Kormányhivatal Növény- és talajvédelmi Osztály

Vas megye méhsürüség

mehsuruseg [320x200]

Média partnerünk

banner-280x320

Partnereink

Ügyvédünk:

Börzsönyiné Dr. Kiricsi Szilvia

30 6865013

Üzemorvosunk:

Dr. Bakó Ildikó  30 9367266

Új Veszélyes kártevők

1242238532955189965Biohazard.svg.med

Előrejelzés

   Elorejelzes kicsi

 

PEST monitor

Google Maps logo

Sajtó szoba