Spray2RateNGe Kalkulátor

Spray2RateNGe Kalkulátor

Friss hírek

Tagline

Ingyenesen használható a permetlé optimális beállításához segítséget nyújtó kalkulátorunk Kwizda Agro, Arysta LifeScience támogatással. ITT

Bővebben...
Webes analízis

Webes analízis

Tagline

Kamaránk saját fejlesztésű programja. Hogy pontosabb mérési eredmények legyenek. Felület analízis Megszámolás Kárbecslés

Bővebben...
Pest monitor

Pest monitor

Tagline

Elindult a nyugati határ menti megyék közös honlapja. Három nyelven fog üzemelni. Minden közérdekű kártevőről információkat fog közölni. Mindenkitől várunk…

Bővebben...

Aktuális ajánlatok

Figyeljünk a repcedarázs kártételére! VMKH SZJH Növény- és Talajvédelmi Osztály Felhívása

 Figyeljünk a repcedarázs kártételére!

 A határszemlék alapján az őszi káposztarepce táblák egy részén gócokban nagy számban találhatóak a repcedarázs álhernyói. Szeptember első felének kifejezetten száraz, meleg időjárása kedvezett a kártevő tojásrakásának, majd az álhernyók fejlődéséhez. Bár a szeptember 22-vel induló lehűlés után kevésbé aktívak a hernyók, a talajrögök között sokáig meghúzódnak (így kevesebbet esznek), a veszélyhelyzet időjárás függvényében október közepéig-végéig fennállhat.

A termelők számára ajánlott a veszélyeztetett táblák folyamatos ellenőrzése, szükség esetén kezelése. A kártevőnek kifejezetten kedvező időjárás hatására az elmúlt évekkel összehasonlítva több táblán várható kártétel.

 

A repcedarázs (Athalia rosae) lárvái, az álhernyók a keresztesvirágú kultúrákban (repce, mustár, tarlórépa, retek) károsítanak, valamint gyomnövényeken (vadrepce, repcsényretek, útszéli zsázsa) is megtalálhatjuk őket.

A kártétel elsősorban a repce 3 leveles fenológiai állapotától látható.

A fiatal lárvák a fonáki részen hámozgatnak, vagy apró lyukakat rágnak a növényen. Az fejlettebb lárvák a levél felszínén is megtalálhatóak, nagyobb lyukakat rágnak, súlyos esetben tarrágás is előfordulhat. A fejlett lárvák táplálékuk fogytával kisebb távolságokra is vándorolnak, ezzel veszélyeztetve a közeli repce táblákat.

Szignalizáció: A darazsak rajzáskezdetének megállapítása alapján előre jelezhető a tömeges lárvakelés. Jelenleg a növényállományt érdemes átvizsgálni táblánként több helyen 1-1 m²-es mintatéren.  Amennyiben 2 db álhernyót találunk, javasolt a védekezés. A kezelés a fiatalabb a lárvák ellen hatásosabb.

Ökológiai másodvetések szabályai:

 

Amennyiben ökológiai másodvetések esetében jelentkezik kifejezetten erős kártétel, ez a növényvédelmi helyzet vis maiornak tekinthető, mely lehetővé teszi a növényi állomány megsemmisítését (ami jelen esetben az idő előtti aláforgatást jelenti) vagy növényvédő szeres állománykezelés elvégzését az érintett másodvetések esetében.

A bejelentett érintett táblákon a VMKH SZJH Növény- és Talajvédelmi osztálya előzetes szemle alapján rendel el kötelező védekezést a károsítókkal fertőzött másodvetéseken. Az elrendelő határozat fog a későbbiekben igazolásul szolgálni a MÁK felé arról, hogy a támogatási feltételeket vis maior helyzet miatt kellett megszegnie.

Tanakajd, 2018. szeptember 26.

                 VMKH SZJH

Növény- és Talajvédelmi Osztály

 

Eseménynaptár

Felügyelői körzetek

Felügyelői körzetek 2019 Vas megye

Vas Megyei Kormányhivatal Növény- és talajvédelmi Osztály

Vas megye méhsürüség

mehsuruseg [320x200]

Média partnerünk

banner-280x320

Partnereink

Ügyvédünk:

Börzsönyiné Dr. Kiricsi Szilvia

30 6865013

Üzemorvosunk:

Dr. Bakó Ildikó  30 9367266

Új Veszélyes kártevők

1242238532955189965Biohazard.svg.med

Előrejelzés

   Elorejelzes kicsi

 

PEST monitor

Google Maps logo

Sajtó szoba